Τα 3 πρώτα βήματα για επιτυχημένο email marketing
Αν είστε αρκετά εξοικειωμένοι Με το ίντερνετ Ίσως ακούτε το email marketing σαν μία παρωχημένη έννοια δεδομένου ότι συνήθισαν να θεωρούν τα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook το Twitter και άλλα σαν τους πλέον αποδοτικούς τρόπους προσέγγισης πελατών.
Για τους ανθρώπους όμως και τις επιχειρήσεις που γνωρίζουν, συχνά αποτελεί την πρώτη τους προτεραιότητα για τη δημιουργία νέων πελατών.
Το email marketing αποτελεί έναν από τους πιο δοκιμασμένους και φτηνούς τρόπους επικοινωνίας με πελάτες αρκεί να τηρούμε κάποιες προϋποθέσεις.
Λίγα στατιστικά στοιχεία για να πειστείτε ότι αξίζει να δώσετε έμφαση στο e-mail marketing.
95% των online καταναλωτών έχει email
91% των online καταναλωτών κοιτάζουν καθημερινά το email τους
66% των online καταναλωτών έχουν κάνει τουλάχιστον μια αγορά Online ως αποτέλεσμα κάποιου email
74% των καταναλωτών προτιμούν να λαμβάνουν ενημερώσεις για προϊόντα στο email τους
48% των email ανοίγονται σε κινητά και tablets
Το Email Marketing έχει ROI 4.300%
22% των email δεν φτάνουν ποτέ στο inbox (το 90% των Facebook Fan μιας σελίδας δεν θα μάθει ποτέ ότι κάνατε μια δημοσίευση – εκτός εάν πληρώσετε)
Με βάση τα παραπάνω στατιστικά μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί πρέπει να επενδύσουμε στο e-mail marketing.
Όμως δεν αρκεί η καλή μας πρόθεση για αυτό διότι το σωστό email marketing διέπεται από κάποιους κανόνες τους οποίους θα αναλύσουμε στα επόμενα τρία βήματα.
Βήμα 1
Πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας λίστα.
Θα ρωτήσει κανείς γιατί απαραίτητα πρέπει αυτή να είναι η δική μας λίστα και όχι μία λίστα έτοιμη, που θα την αγοράσουμε από κάποιους, ή να χρησιμοποιήσουμε τη λίστα κάποιου φίλου μας που κάνει και αυτός αντίστοιχα email marketing.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, όταν κάποιος επικοινωνεί για κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός ενδιαφέρεται μόνον για αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία και για αυτό το λόγο εγγράφεται σε κάποια λίστα newsletter.
Ας υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος αυτός ενδιαφέρεται για σκύλους και είδη σχετικά με σκύλους, όπως αξεσουάρ, τροφές, φάρμακα, δραστηριότητες, και άλλα και εγγραφεί σε μία λίστα με το σχετικό αντικείμενο, πάντα θα περιμένει να λαμβάνει στο e-mail του πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο για το οποίο γράφτηκε.
Τώρα αν εμείς πάρουμε αυτή τη λίστα και προσπαθήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να στέλνουμε ενημερώσεις για ανταλλακτικά αυτοκινήτων, το πιο πιθανό είναι ο χρήστης να δυσαρεστηθεί μαζί μας και τα e-mail μας να καταλήξουν στα spam.
Βλέποντας τη συνέχεια οι e-mail providers οτι τα e-mail τα οποία στέλνουμε καταλήγουν στα spam, μας τοποθετούν αυτόματα στη μαύρη λίστα των spammers και πλέον τα e-mail μας δεν θα φτάνουν σε κανέναν αποδέκτη.
Αφού πείστηκαν με τα παραπάνω παραδείγματα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε επ’ ουδενί ξένες λίστες, ας πάμε να δούμε πώς μπορούμε να χτίσουμε τη δική μας λίστα.
Πρώτα από όλα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε κάποια ηθική ανταμοιβή στους ανθρώπους που θα τοποθετήσουν το e-mail τους στη λίστα μας.
Συνήθως αυτό δεν αφορά κάποιο ακριβό δώρο αλλά μπορεί να είναι ένα info product το οποίο μπορούμε είτε να δημιουργήσουμε είτε να αγοράσουμε έτοιμο.
Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα e-book το οποίο να είναι συναφές με το αντικείμενο μας και μέσω του οποίου να δίνουμε πληροφορίες στο χρήστη τις οποίες θεωρεί πολύτιμες.
Ένα e-book σαν δωράκι ηθικής ανταμοιβής μπορεί να ανοίξει και ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον χρήστη για το μέλλον.
Να σας θυμίσω ότι πολλές εταιρείες διαθέτουν ήδη λίστα με e-mails πελατών τους τα οποία αφήνουν ανεκμετάλλευτα μη γνωρίζοντας το μέγεθος της μετατροπής το οποίο θα μπορούσαν να τους δώσουν.
Πληροφοριακά σας λέω ότι επένδυση της τάξης του ενός ευρώ στο e-mail marketing μπορεί να αποφέρει μετατροπή 40 φορές περισσότερο. Δηλαδή σχεδόν 40 ευρώ.
Οι πλατφόρμες επάνω στις οποίες θα στηριχτούμε για να αντλήσουμε e-mails και να χτίσουμε τη λίστα μας χρησιμοποιώντας μία φόρμα opt-in είναι:
- Η ιστοσελίδα μας
- Το Google μέσω AdWords
- Το Facebook με adds
- Μέσω κάποιου διαγωνισμού
Από τη στιγμή που καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τη λίστα μας, περνάμε στο επόμενο βήμα.
Βήμα 2
Κάντε εγγραφή σε μία πλατφόρμα email marketing.
Οι πλατφόρμες αυτού του είδους σας παρέχουν μία σειρά από εργαλεία τέτοια που δεν σας παρέχουν οι κλασικοί e-mail providers όπως το gmail, yahoo κλπ.
Τα εργαλεία αυτά σας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξετε φόρμες εγγραφών και να τις τοποθετήσετε στην ιστοσελίδα σας, να στείλετε αυτοματοποιημένα μηνύματα autoresponders, να δείτε στατιστικά στοιχεία για το πόσοι άνοιξαν και πως έκαναν click στο μήνυμά σας και γενικώς να έχετε μία διάδραση με το κοινό σας.
Ενδεικτικές πλατφόρμες αυτού του είδους είναι:
το Mailchimp
το activecampaign
το aweber
το getresponse
και άλλα..
Βήμα 3
Funnel επικοινωνίας με τους εγγεγραμμένους στη λίστα σας.
Από δω και στο εξής ξεκινάμε να κάνουμε πραγματικά email marketing.
Πρώτος από τους στόχους μας είναι να εγκαθιδρύσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχείρησής μας και του εγγεγραμμένου χρήστη.
Αυτό θα το πετύχουμε εάν επικοινωνούμε με τον εγγεγραμμένο χρήστη σε τακτικά χρονικά διαστήματα και μόνον όταν έχουμε να του προτείνουμε κάτι ενδιαφέρον και σημαντικό για αυτόν, αποφεύγοντας να τον βομβαρδίζουμε διαρκώς με προσφορές και ανούσιες προτάσεις.
Εάν το παρακάνουμε θα δούμε τον εγγεγραμμένο χρήστη να πατάει το κουμπί της απεγγραφής και να τον χάνουμε μία για πάντα.
Οι προαναφερόμενες στο Βήμα 2 πλατφόρμες μας δίνουν τη δυνατότητα προγραμματισμού των μηνυμάτων, πράγμα που σημαίνει την ελαχιστοποίηση του χρόνου παρακολούθησης αυτό των ενεργειών.
Στο παρακάτω διάγραμμα θα δείτε πώς ξεκινάμε να βάζουμε εγγεγραμμένους χρήστες στην πλατφόρμα μας οι οποίοι οι οποίοι στη συνέχεια μετατρέπονται σε πελάτες.
Το βασικότερο που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι ότι δεν ζητάμε συνεχώς από τους πελάτες, αλλά τους παρέχουμε κιόλας. Αυτό μας κάνει να φαντάζουμε στα μάτια τους πιο αξιόπιστοι.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 693 699 0088 προκειμένου να προγραμματίσουμε κάποια συνάντηση και να εξετάσουμε όλες τις επιλογές προκειμένου να έχετε επιτυχημένη εμφάνιση στο διαδίκτυο.