Το SEO εν συντομία search engine optimization το οποίο στα ελληνικά είναι γνωστό ως βελτιστοποίηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης ή ακόμα και προώθηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης.

Μέσω του SEO γνωστοποιούμε την ύπαρξη της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης με τελικό σκοπό να μας κατατάξουν ψηλά, ει δυνατόν στις πρώτες σελίδες των οργανικών αποτελεσμάτων.

Αυτό αφορά κυρίως τα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και διαχωρίζεται πλήρως από τα AdWords (τα πληρωμένα αποτελέσματα).

Γενικότερα το SEO είναι οι διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται στις ιστοσελίδες προκειμένου να τις κάνουν πιο ορατές στις μηχανές αναζήτησης και να τις βοηθούν (τις μηχανές αναζήτησης) να εμφανίσουν την ιστοσελίδα πιο ψηλά στα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με εξωτερικά  backlinks τα οποία ενσωματώνονται σε άλλα φιλικά sites, παραπλήσια ως προς το αντικείμενο με το δικό σας και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στο να αποκτήσει το δικό σας site, δημοφιλία και να βρίσκεται ψηλότερα στις αναζητήσεις στο Google στο οργανικό του κομμάτι.

Προτιμητέο είναι τα sites στο οποίο τοποθετούμε backlinks να έχουν page rank μεγαλύτερο από αυτό του δικού σας site.

 

Για να καταλάβετε τη χρησιμότητα του SEO, πρέπει πρώτα από όλα να έχετε  κατανοήσει ότι  η χρήση του ίντερνετ έχει γενικευτεί σε όλες τις ηλικίες μέσω των smartphones.

Τα σύγχρονα smartphones και tablets είναι πλέον και υπερυπολογιστές.

Είναι εύκολα στη χρήση τους και ο καθένας μπορεί εύκολα  να απευθυνθεί σε αυτά για  οποιαδήποτε  πληροφορία προϊόντος ή υπηρεσίας.

Για να γίνουν πιο εύκολα κατανοητά αυτά που λέω θα σας φέρω σαν παράδειγμα ένα Eshop το οποίο ας υποθέσουμε ότι πουλάει αρωματικά σαπούνια.

Ποια τύχη έχει ένα e-shop σαν κι αυτό να γίνει γνωστό  στο ευρύ κοινό και να αποκτήσει πελάτες?

Πώς μπορεί να γνωστοποιήσει την ύπαρξή του?

Πώς μπορεί να κάνει τους δυνητικούς πελάτες του να το προσέξουν?

Φυσικά δεν θα παραλείψω να σας πω ότι έχει στη φαρέτρα του και μερικούς παραδοσιακούς τρόπους προβολής τους οποίους θα εξετάσουμε παρακάτω.

  1. Να βρίσκεται σε σημείο το φυσικό του κατάστημα όπου περνούν πολλοί άνθρωποι  διατεθειμένοι να αγοράσουν το προϊόν του.
  2. Προβολή σε περιοδικά και εφημερίδες με πολύ μεγάλο κόστος και αμφίβολο αν το κοινό στο οποίο απευθύνονται ενδιαφέρεται για αρωματικά σαπούνια.
  3. Μοίρασμα φυλλαδίων, με πολύ μεγάλο συγκριτικά κόστος και μη έχοντας στοχευμένο  κοινό. Δηλαδή πολλά από αυτά θα μοιραστούν σε άσχετους και  αδιάφορους.
  4. Διαφήμιση σε ραδιόφωνο και τηλεόραση με πολύ μεγάλο αναλογικά κόστος και πάλι απευθυνόμενο σε κοινό που στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι αδιάφορο για το προϊόν.
  5. Διαφήμιση στο ίντερνετ η οποία έχει τα πιο στοχευμένα και αναλογικά αποτελέσματα που θα αναλύσουμε διεξοδικά εδώ.

 

Δύο βασικοί πυλώνες υπάρχουν στη διαφήμιση στο ίντερνετ.

 

  1. Ένας είναι να κάνουμε πληρωμένη διαφήμιση μέσω  AdWords στο Google Πού είναι και η βασικότερη και μεγαλύτερη μηχανή  αναζητήσεων.
  2. Δεύτερος είναι να προσπαθήσουμε μέσω  αποτελεσματικού  SEO, να ανέβουμε ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα των αναζητήσεων για τις λέξεις-κλειδιά που μας ενδιαφέρουν.

 

Φυσικά και η πρώτη από τις δύο περιπτώσεις απαιτεί εξειδικευμένη γνώση προκειμένου να γνωρίζουμε με ποιες λέξεις κλειδιά μας αναζητούν εμάς και τα προϊόντα μας και να τις τοποθετούμε στα σημεία που αναζητούνται αυτά τα προϊόντα έτσι ώστε αυτοί που τα αναζητούν να βρίσκουν και μας μεταξύ των άλλων

Βέβαια ο τρόπος αυτός είναι εξαιρετικά κοστοβόρος δεδομένου ότι με κάθε είσοδο στο site μας μέσω αυτής της οδού, χρεωνόμαστε με ένα ποσόν που κυμαίνεται μεταξύ 0,10 έως και πάνω από 1 ευρώ τη φορά.

Επιπλέον να υπολογίσετε και το κόστος του επαγγελματία ή της εταιρείας που θα αναλάβει να κάνει για λογαριασμό σας τη μελέτη και την υλοποίηση της καμπάνιας adwords για λογαριασμό σας.

 

Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσπαθήσετε να ανεβάσετε την ιστοσελίδα σας ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης δηλαδή του Google με το λεγόμενο SEO.

Αυτό που καθιστά τη διαφήμιση στο ίντερνετ τον καλύτερο από τους πέντε τρόπους που προαναφέραμε και κατ επέκταση το SEO, είναι ότι απευθύνουμε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας κατευθείαν σε αυτούς που αναζητούν αυτά και μόνον αυτά.

Στην περίπτωση αυτή η διαφήμισή μας δεν πέφτει στο κενό και σε άσχετα μάτια ή αυτιά αλλά είναι απολύτως στοχευμένη στους ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα δικά μας προϊόντα ή υπηρεσίες.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφερθήκαμε, στο e-shop με τα αρωματικά σαπούνια, το SEO στην ιστοσελίδα μας (e-shop) θα χτιστεί επάνω σε λέξεις-κλειδιά με τις οποίες αναζητούν τα προϊόντα, αυτοί και μόνον αυτοί που ενδιαφέρονται για αρωματικά σαπούνια και σπάνια κάποιος άσχετος με αυτά.

Ελπίζω να κατανοείτε την αναγκαιότητα του SEO για κάθε e-shop που σέβεται τον εαυτό του και προσδοκά αύξηση αποτελεσμάτων στις  πωλήσεις του.

Το SEO είναι μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να αποδώσει και συνήθως μόνον εξειδικευμένοι επαγγελματίες του είδους μπορούν να το φέρουν σε πέρας.

Όμως αξίζει τον κόπο να επενδύσετε σε αυτό, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα είναι πιο μόνιμα και πιο τίμια.

Υπάρχει μία κοινή αντίληψη μεταξύ των χρηστών του ίντερνετ ότι αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα το Google, έχουν και τη μεγαλύτερη αξιοπιστία σαν επαγγελματίες για το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχουν σε σχέση με αυτούς που εμφανίζονται σαν πληρωμένες διαφημίσεις AdWords.

Αυτό από μόνο του καθιστά το SEO απαραίτητο εργαλείο προβολή για κάθε επιχείρηση.

Θα προσπαθήσω σε προσεχές άρθρο μου να αναπτύξω μερικούς εκλαϊκευμένους τρόπους προσέγγισης του SEO από μη επαγγελματίες.

Γιάννης Βούλγαρης

SEO Expert

Εγγραφείτε στις Ενημερώσεις μας

Εγγραφείτε στις Ενημερώσεις μας

Εγγραφείτε στην mail list μας για να λαμβάνετε χρήσιμες ενημερώσεις που αφορούν το διαδίκτυο γενικότερα.

Έχετε επιτυχώς εγγραφεί στην mail list μας! Τώρα πρέπει να μεταβείτε στα εισερχόμενα email σας και και να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας στα επόμενα λίγα δευτερόλεπτα.