Τα 15 SEO προαπαιτούμενα για την ιδανική ιστοσελίδα

Παρατηρώντας το σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον βλέπουμε ότι για κάθε Εμπορική επαγγελματική ή οτιδήποτε άλλο δραστηριότητα υπάρχει και ένας ιστότοπος (site) που παρουσιάζει με άλλες φορές επιτυχημένο και άλλες φορές όχι τις δραστηριότητες της.

Ο όγκος του διαδικτύου πλέον είναι τεράστιος και κάθε μέρα αυξάνεται εκθετικά.

Αν παρατηρήσετε από την πλευρά του χρήστη θα δείτε ότι πολλά από τα sites που υπάρχουν εκεί έξω και επισκέπτεστε καθημερινά, προκαλούν το ενδιαφέρον σας και θέλετε να παραμείνετε και να περιηγηθείτε σε αυτά και άλλα σας προκαλούν να το εγκαταλείψετε άμεσα.

Ο βασικότερος στόχος ενός κατόχου  ιστοσελίδας, είναι η ιστοσελίδα του να βρίσκεται στα κορυφαία αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για τις λέξεις-κλειδιά που τον ενδιαφέρουν.

Μέσα από τα 15 προαπαιτούμενα θα προσεγγίσουμε τους τρόπους  που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε αυτές τις περιζήτητες θέσεις.

Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι για κάθε θέση που κατακτάτε, εκτοπίζετε έναν ανταγωνιστή σας και αυτό κάνει τον ανταγωνισμό σε αυτό το πεδίο πολύ σκληρό.

 

Τα 15 προαπαιτούμενα που θα σας χαρίσουν αυτή την περίοπτη θέση είναι τα παρακάτω:

 1. Η Ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι responsive design.
 2. Να είναι φιλική προς τα κινητά από το σχεδιασμό της.
 3. Να φορτώνει ταχύτατα.
 4. Να περιέχει εσωτερική αναζήτηση.
 5. Έμφαση και προσοχή σε φωτογραφίες και βίντεο.
 6. Κεφαλίδες με λέξεις-κλειδιά (ΗΙ-Η6).
 7. Περιεχόμενο που να περιέχει τις λέξεις κλειδιά.
 8. Προσεγμένο περιεχόμενο αρχικής σελίδας.
 9. Κουμπιά SHARE  στα social media.
 10. Μέγεθος του περιεχομένου.
 11. Πλοήγησημε breadcrumb .
 12. URL που να περιέχει τις λέξεις-κλειδιά.
 13. Ο σχετικός τίτλος της σελίδας να περιέχει τις λέξεις-κλειδιά
 14. Εξερχόμενα links
 15. Εισερχόμενα links

Αν διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω 15 προαπαιτούμενα και προσπαθήσετε να εφαρμόσετε τα περισσότερα από αυτά τότε εγγυημένα θα δείτε τη σελίδα σας να απογειώνεται.

 1. Η Ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι responsive design.

Η οδηγία που εφαρμόζεται από τις 21 Απριλίου του 2016 το Google αποφάσισε να τιμωρεί όσες ιστοσελίδες πλέον δεν είναι responsive design,  κατακρημνίζοντάς τες στο βυθό των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Αυτό έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση των κινητών νέας γενιάς (smartphones) καθώς και  των tablets και η δυνατότητα να εξυπηρετούνται οι χρήστες τους με ποιοτικό περιεχόμενο.  Για το λόγο αυτό, αν ανήκετε σε αυτούς που διαθέτουν ακόμα μιας παλιάς τεχνολογίας ιστοσελίδα, σπεύσατε  να την ανακατασκευάσετε σε responsive design,  διαφορετικά θα ψάχνετε και δεν  θα την βρίσκετε πουθενά.

 

 1. Να είναι φιλική προς τα κινητά από το σχεδιασμό της.

Η Ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι από την κατασκευή της φιλική προς τα κινητά τηλέφωνα Smartphones δεδομένου ότι τα τελευταία έχουν κατακτήσει την αγορά τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με τα πακέτα VDSL των providers κινητής τηλεφωνίας.

Για να μην είστε λοιπόν άγνωστοι σε αυτό τον τεράστιο αριθμό χρηστών ίντερνετ μέσα από κινητά τηλέφωνα φροντίστε όπως το ιστοσελίδα σας να είναι mobile first design.

Αυτή είναι πλέον μία βασική προϋπόθεση, γιατί πλέον δεν αρκεί η ιστοσελίδα σας να είναι απλά  responsive design αλλά πρέπει στην κατασκευή της να δίνεται προτεραιότητα στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται στα κινητά τηλέφωνα.

 

 1. Να φορτώνει ταχύτατα.

Σπουδαιότατο ρόλο στην κατάταξη μιας ιστοσελίδας παίζει πλέον η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Το ίδιο το Google έχει θεσπίσει σαν όριο προκειμένου ιστοσελίδα να βρίσκεται ψηλά στα αποτελέσματα, να φορτώνει το πολύ σε ένα δευτερόλεπτο

Ιστοσελίδες που φορτώνουν σε χρόνο μεγαλύτερο από αυτό είναι καταδικασμένες στην αφάνεια.

Οι κατασκευαστές ιστοσελίδων έχουν την τάση να  παραφορτώνουν τις ιστοσελίδες με πολλά περιττά και άχρηστα πράγματα.

Αφαιρέστε τα έγκαιρα πριν δείτε την ιστοσελίδα σας να βουλιάζει στην ανυπαρξία εξαιτίας τους  (κάτι σαν το αερόστατο  που για να πάρει ύψος πρέπει να πετάξουμε τη σαβούρα).

Το ποσοστό εγκατάλειψης σε ιστοσελίδες με άχρηστο περιεχόμενο είναι πάρα πολύ μεγάλο δεδομένου ότι ο χρήστης έχει την επιλογή να μεταβεί γρήγορα  με ένα κλικ, σε ένα άλλο αποτέλεσμα που θα τον  ικανοποιεί περισσότερο από το δικό σας.

 

 1. Να περιέχει εσωτερική αναζήτηση.

Το πεδίο αναζήτησης στο  header  ενός site είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να υπάρχει σε μία ιστοσελίδα δεδομένου ότι ο χρήστης το χρησιμοποιεί πολύ συχνά για να βρίσκει περιεχόμενο που έχει ήδη στο μυαλό του αλλά δεν το βρίσκει  με την πρώτη ματιά στην αρχική σελίδα.  Τότε καταφεύγει στο πεδίο αναζήτησης το οποίο πρέπει να  είναι εμφανές και να λειτουργεί άψογα ώστε τον εξυπηρετεί.

Τρομερή εφαρμογή έχει το πεδίο αναζήτησης στα blogs και στα e-shops.

 

 1. Έμφαση και προσοχή σε φωτογραφίες και βίντεο.

Ζούμε στον κόσμο της εικόνας και αυτό πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας όταν δημιουργείτε μία ιστοσελίδα.

Θα πρέπει να φροντίσετε να συμπεριλάβετε μία ή δύο τουλάχιστον εικόνες σε μορφή JPG  μεγέθους όχι πάνω από 100 kb πού στο alt text της να περιέχει τη λέξη κλειδί.

H χρήση βίντεο δεν είναι απολύτως απαραίτητη αλλά εάν αυτό υπήρχε θα έδινε πόντους στην ιστοσελίδα σας.  Το Google λατρεύει το βίντεο.

 

 1. Κεφαλίδες με λέξεις-κλειδιά (ΗΙ-Η6).

Σε κάθε σελίδα προορισμού θα πρέπει να τοποθετήσετε κεφαλίδες H1 και H2.

την κεφαλίδα H1 θα τη χρησιμοποιείτε για τον τίτλο της σελίδας και την κεφαλίδα H2 για τον υπότιτλο.

Στον τίτλο και στον υπότιτλο θα χρησιμοποιείτε λέξεις κλειδιά, μία ή δύο το πολύ χωρίς να υπερβάλλετε.

 

 1. Περιεχόμενο που να περιέχει τις λέξεις κλειδιά.

Αν σκεφτείτε ότι το Google αντλεί τα αποτελέσματα των αναζητήσεων του από το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, τότε καταλαβαίνετε ότι το περιεχόμενο  (ψηφιακό κείμενο) παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην κατάταξη.

Δεν είναι τυχαίο που λέγεται η ρήση ότι “το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς”.

Οι λέξεις-κλειδιά παίζουν πολύ σοβαρό ρόλο στην κατάταξη σας αρκεί να τοποθετηθούν μέσα στο σώμα του περιεχομένου, στις αρχικές παραγράφους, πρώτη το πολύ δεύτερη και οπωσδήποτε όπως προαναφέραμε στις κεφαλίδες.

 

 1. Προσεγμένο περιεχόμενο αρχικής σελίδας.

Η αρχική σελίδα κάθε ιστότοπου αποτελεί βασικά ένα Intex του περιεχομένου του.

Τα τελευταία χρόνια όμως η λειτουργία της σαν Index έχει εκτραπεί  σε ένα σημείο συσσώρευσης πολλών περιττών στοιχείων τα οποία αν μη τι άλλο επιβραδύνουν το κατέβασμα της και πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση στον χρήστη.

Δεν λέμε να παραμείνετε στη λογική του Index αλλά προσπαθήστε η αρχική σας σελίδα να έχει το απολύτως απαραίτητο περιεχόμενο, φωτογραφίες ή βίντεο που να μην αποπροσανατολίζουν τον χρήστη παρά να του δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον και τη διάθεση να συνεχίσει την πλοήγηση και στις υπόλοιπες σελίδες του ιστοτόπου σας.

 

 1. Κουμπιά SHARE  στα social media.

Κυκλοφορούν πάρα πολλά plugins τα οποία διαμοιράζουν περιεχόμενο στα social media.

Βρείτε ένα, συμβατό με το cms του site σας και τοποθετήστε τα κουμπιά είτε κάτω από το περιεχόμενο είτε αριστερά ή δεξιά του έτσι πού να ακολουθούν το περιεχόμενο στο scroll.

Τα κουμπιά διαμοιρασμού στα social media δίνουν την αίσθηση της διαδραστικότητας της ιστοσελίδας σας και την κάνουν να δείχνει πιο έγκυρη.

 

 1. Μέγεθος του περιεχομένου.

Το ελάχιστο μέγεθος περιεχομένων  το οποίο απαιτούσε η Google να περιέχει μία σελίδα προκειμένου να τη βλέπει σωστά, ήταν οι 300 λέξεις.  Πρόσφατα ανέβασε αυτό το νούμερο στις 700 λέξεις ανά σελίδα.

Καλό θα ήταν το μέγεθος του περιεχομένου σας να κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 λέξεις. Μην ξεχνώντας να τοποθετείτε λέξεις κλειδιά με τη μέγιστη πυκνότητα στις αρχές του κειμένου.

 

 1. Πλοήγηση με breadcrumb .

Η πλοήγηση με “breadcrumb” (ή “ψίχουλα”) είναι ένας τύπος δευτερεύουσας πλοήγησης που αποκαλύπτει τη θέση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή στο Web. Ο όρος προέρχεται από το παραμύθι Hansel και Gretel, στο οποίο τα δύο παιδιά του τίτλου ρίχνουν ψίχουλα από ψωμί για να σχηματίσουν ένα ίχνος για την επιστροφή στο σπίτι τους. Ακριβώς όπως στην ιστορία, τα ψίχουλα σε διαδικτυακές εφαρμογές προσφέρουν στους χρήστες έναν τρόπο να εντοπίσουν το μονοπάτι πίσω στο αρχικό σημείο προσγείωσης τους.

Μπορείτε να βρείτε συνήθως breadcrumbs σε ιστοσελίδες που έχουν ένα μεγάλο περιεχόμενο που το οργανώνουν με ιεραρχικό τρόπο.

Τα βλέπετε επίσης σε εφαρμογές Web που έχουν περισσότερα από ένα βήματα, όπου λειτουργούν παρόμοια με μια γραμμή προόδου. Στην απλούστερη μορφή τους, τα ψίχουλα είναι οριζόντια διατεταγμένες συνδέσεις κειμένου που χωρίζονται από το σύμβολο “μεγαλύτερο από” (>); το σύμβολο υποδεικνύει το επίπεδο αυτής της σελίδας σε σχέση με την επόμενη και είναι σύνδεσμος ενεργός.

Το Google λατρεύει Τα ψίχουλα.

 

 1. URL που να περιέχει τις λέξεις-κλειδιά.

Δεν αρκεί οι λέξεις-κλειδιά όπως προαναφέραμε να εμπεριέχονται στις επικεφαλίδες και στο κυρίως κείμενο.

Ένα βασικό στοιχείο που συντελεί στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας είναι οι λέξεις-κλειδιά να εμπεριέχονται και στο URL της σελίδας προορισμού.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εμφανίζεται το url της σελίδας προορισμού είναι κάτι σαν και αυτό:

 

toonomamou.gr/ta-kalytera-glyka-tis-athinas

 

Όταν αναφερόμαστε σε ένα ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα που θέλει να θεωρεί ότι έχει τα καλύτερα γλυκά δηλαδή μέσα στο URL εμπεριέχονται οι λέξεις-κλειδιά: καλύτερα, γλυκά, της Αθήνας.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ελληνικές λέξεις μέσα στο URL, διότι εμφανίζονται με έναν αριθμό συμβολαίων που δεν αναγνωρίζονται από το Google.

 

 1. Ο σχετικός τίτλος της σελίδας να περιέχει τις λέξεις-κλειδιά

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες SEO, είναι και ο τίτλος της ιστοσελίδας σας.

Φροντίστε να είναι μικρός σε μήκος, περιεκτικός και συναφής με το αντικείμενο σας.

Προσπαθήστε αν είναι δυνατόν να ξεκινάει ο τίτλος σας με μία βασική λέξη κλειδί.

 

 1. Εξερχόμενα links

Ένας ακόμα παράγοντας SEO είναι και τα εξερχόμενα links.

Τα εξερχόμενα links κατά την Google, προσδίδουν κύρος στο site σας και δείχνουν ότι σας χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια και δεν φοβάστε να υποδείξετε και άλλες ιστοσελίδες μέσω των εξερχόμενων links προκειμένου ο χρήστης να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για αυτό το οποίο προσπαθείτε να του πείτε με το περιεχόμενό σας.

 

 1. Εισερχόμενα links.

Τα εισερχόμενα links  (backlinks) είναι η πεμπτουσία του  seo.

Ο αριθμός τους και η ποιότητά τους παίζουν τεράστιο ρόλο στην κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης.

Είναι ένα επίπονο έργο και πρέπει να γίνεται διαρκώς και με συνέπεια, προσπαθώντας να αντλήσουμε backlinks από sites τα οποία έχουν υψηλό pagerank το οποίο συμπαρασύρει και το δικό μας site.

Εγγραφείτε στις Ενημερώσεις μας

Εγγραφείτε στις Ενημερώσεις μας

Εγγραφείτε στην mail list μας για να λαμβάνετε χρήσιμες ενημερώσεις που αφορούν το διαδίκτυο γενικότερα.

Έχετε επιτυχώς εγγραφεί στην mail list μας! Τώρα πρέπει να μεταβείτε στα εισερχόμενα email σας και και να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας στα επόμενα λίγα δευτερόλεπτα.

Share This